Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΗΠΑ: Νικητής των εκλογών ο Ομπάμα Ο Μπαράκ Ομπάμα εξασφάλισε μία δεύτερη ιστορική προεδρική θητεία, επικρατώντας του Μιτ Ρόμνεϊ στις προεδρικές εκλογές.



Ο Μπαράκ Ομπάμα εξασφάλισε σήμερα μία δεύτερη ιστορική προεδρική θητεία, επικρατώντας του Μιτ Ρόμνεϊ στις προεδρικές εκλογές.
«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα καλύτερα δεν έχουν έλθει ακόμα», τόνισε ο Ομπάμα στη νικητήρια ομιλία του ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στο συνεδριακό κέντρο Μακόρμικ του Σικάγο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, τη νίκη του οποίου χαιρέτισε η διεθνής κοινότητα, επανεξελέγη κερδίζοντας 303 εκλέκτορες έναντι...


..206 του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μισέλ και τις δυο κόρες του Σάσα και Μαλία, τόνισε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντίπαλό του στις εκλογές Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του.

Το πλήθος ήταν μικρότερο απ' ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια και ο χώρος ήταν κλειστός, αλλά η γιορτή για τη νίκη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα νωρίς την Τετάρτη είχε μια κοινή θεματική με τη βραδιά των εκλογών του 2008: την ελπίδα. Παρά τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας, ο Ομπάμα νίκησε τον Ρεπουμπλικάνο Μιτ Ρόμνεϊ σε ένα δύσκολο αγώνα για το Λευκό Οίκο και γιόρτασε με κομφετί, αγκαλιές και με την υπόσχεση ότι θα είναι αντιπρόσωπος όλου του έθνους.

«Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, παρά τις απογοητεύσεις, δεν ήμουν ποτέ τόσο αισιόδοξος για το μέλλον μας όσο απόψε. Δεν ήμουν ποτέ τόσο αισιόδοξος για την Αμερική. Και σας ζητώ να συμμεριστείτε τις ελπίδες αυτές», τόνισε ο Ομπάμα απευθυνόμενος στο πλήθος που τον επευφημούσε, στο συνεδριακό κέντρο Μακόρμικ στο Σικάγο.

Ο Ομπάμα κέρδισε τις εκλογές του 2008 με δυο βασικά συνθήματα: «ελπίδα» και «αλλαγή». Όμως, με εξαίρεση τις τελευταίες εβδομάδες, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τις δυο αυτές λέξεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2012 απέναντι στις επιθέσεις των Ρεπουμπλικάνων για την οικονομική διαχείριση και άλλα θέματα. 

Με αυτή τη μεγάλη νίκη, οι επιθέσεις αυτές -τουλάχιστον από τον Ρόμνεϊ- σταμάτησαν. Ο πρόεδρος υιοθέτησε ένα συμφιλιωτικό ύφος απέναντι στις δηλώσεις του αντιπάλου του. «Μπορεί να πολεμήσαμε ο ένα τον άλλο σκληρά, αλλά αυτό συνέβη μόνον επειδή αγαπούμε βαθιά αυτή τη χώρα κι ενδιαφερόμαστε για το μέλλον της. Εντός των προσεχών εβδομάδων θα επιδιώξω συνάντηση με τον Μιτ Ρόμνεϊ για να συζητήσουμε για τους τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για την πρόοδο της χώρας», τόνισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι χρειάζεται συμβιβασμός για να προχωρήσει η χώρα προς τα εμπρός. Ο Ομπάμα υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους ηγέτες με στόχο τη μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος, τον καθορισμό του φορολογικού κώδικα, τη μεταρρύθμιση των νόμων περί μετανάστευσης και τον περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από το ξένο πετρέλαιο.  

Στην 25λεπτη ομιλία του τόνισε ότι «γνωρίζουμε βαθειά μέσα μας ότι για τις ΗΠΑ τα καλύτερα δεν έχουν έλθει ακόμα». «Παρά τις διαφορές μας, οι περισσότεροι από εμάς τρέφουν τις ίδιες ελπίδες για το μέλλον της Αμερικής», υπογράμμισε ο Ομπάμα ενώπιον των χιλιάδων οπαδών του που τον επευφημούσαν και οι οποίοι τον είχαν υποδεχθεί λίγα λεπτά νωρίτερα φωνάζοντας «τέσσερα ακόμα χρόνια». «Εκεί είναι που πρέπει να πάμε. Μπροστά», τόνισε ο Ομπάμα επαναλαμβάνοντας ένα από τα σλόγκαν της προεκλογικής του εκστρατείας.

Το 2008, όταν νίκησε τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Μακέιν, ο Ομπάμα είχε απευθυνθεί σε ένα πλήθος περίπου 240.000 ανθρώπων στο Γκράντ Παρκ του Σικάγου. Αυτή τη φορά, επέλεξε ένα συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 18.000 θέσεων. Ο χώρος στον οποίο ο πρόεδρος εκφώνησε τη νικητήρια ομιλία του δεν ήταν η μόνη αλλαγή στα τέσσερα αυτά χρόνια. Οι κόρες του Ομπάμα ψήλωσαν, τα μαλλιά του γκριζάρισαν, όμως το πλήθος ήταν το ίδιο ενθουσιώδες όπως το 2008. Το πλήθος αγκαλιαζόταν, χόρευε, κρατούσε αμερικανικές σημαίες και ύψωνε τη γροθιά του στον αέρα.

Πριν αρχίσει τη νικητήρια ομιλία του, ο Ομπάμα ανέβηκε στο βήμα έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μισέλ και τις δυο του κόρες, Σάσα και Μάλια. Όταν εκείνες αποχώρησαν, ο Ομπάμα έμεινε για λίγο σιωπηλός για να ακούσει το τραγούδι του Στίβι Γουόντερ "Signed, Sealed, Delivered, I'm Yours". Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρό του, όλους όσοι εργάστηκαν για την προεκλογική του εκστρατεία και την οικογένειά του. «Προς το παρόν, ένας σκύλος είναι πιθανότατα αρκετός», είπε απευθυνόμενος στις κόρες του στις οποίες είχε υποσχεθεί ένα σκύλο εάν κέρδιζε τις εκλογές του 2008.

Πολλοί οπαδοί τους σκούπιζαν τα δάκρυα από τα μάτια τους στη διάρκεια της ομιλίας του αμερικανού προέδρου. Όταν η ομιλία τελείωσε, οι οικογένειες του Ομπάμα και του Μπάιντεν ανέβηκαν στην εξέδρα και τότε άρχισε να πέφτει κομφετί πάνω στο πλήθος. Οι δυο οικογένειες αποχώρησαν χαιρετώντας τον κόσμο. Όταν η Μισέλ και οι δυο κόρες τους χάθηκαν πίσω από μια μπλε κουρτίνα, ο Ομπάμα βγήκε πάλι στην εξέδρα, κοίταξε γύρω του και είπε «Σας ευχαριστώ».

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που ήρθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια με σύνθημα την «ελπίδα» και την «αλλαγή», έπεισε τους συμπατριώτες του ότι είναι ικανός να καθοδηγήσει τη χώρα για ακόμη τέσσερα χρόνια, παρά τις μέτριες επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας. Ποτέ μετά τη δεκαετία του ΄30 δεν επανεξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ με ποσοστό ανεργίας άνω του 7,2%. Μόνον ένας δημοκρατικός πρόεδρος έκανε δύο προεδρικές θητείες μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μπιλ Κλίντον.

Για την επανεκλογή του, ο Μπαράκ Ομπάμα, εξασφάλισε συντριπτική πλειοψηφία στο Νιού Χαμσάιρ, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Κολοράντο, τη Νεβάδα, το Ουισκόνσιν και, πάνω απ΄όλα, το Οχάιο, το «γκράαλ», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Ο πρόεδρος πέρασε την εκλογική βραδιά στο σπίτι του στο νότιο Σικάγο, πριν μεταβεί σε ξενοδοχείο της πόλης για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα.


Ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί στις 18 Νοεμβρίου την Πνομ Πενχ, πρωτεύουσα της Καμπότζης, για τη σύνοδο κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και των εταίρων τους. Σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφόρησης της Καμπότζης, στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχουν επίσης ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι ηγέτες της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Με δεδομένα προκαταρκτικά αποτελέσματα και προβολές των μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων λίγο πριν από τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) για τις προεδρικές εκλογές σε 49 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, στην οποία ανήκει η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επανεκλέγεται στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ αποσπώντας 303 μεγάλους εκλέκτορες έναντι 206 του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ. Μόνον το αποτέλεσμα στη Φλόριντα παραμένει ακόμη άγνωστο.

Η καταμέτρηση των ψήφων διακόπηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Φλόριντα, τη μοναδική πολιτεία όπου το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, εξαιτίας της ισχνής διαφοράς ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρεπουμπλικάνο διεκδικητή Μιτ Ρόμνεϊ, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η καθυστέρηση αυτή δεν μπορεί να αποτρέψει την ανάμνηση των ημερών του 2000, όταν κατά την εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Ου. Μπους και τον δημοκρατικό Αλ Γκορ, η Φλόριντα ανέδειξε τελικά νικητή τον πρώτο έπειτα από έναν μήνα και ύστερα από δικαστική απόφαση.

Μολαταύτα, στην παρούσα περίσταση η καθυστέρηση αυτή δεν πρόκειται να έχει τις ίδιες συνέπειες, καθώς ο Ομπάμα-ακόμη και σε περίπτωση που απολέσει τη Φλόριντα-επανεκλέγεται με εμφανή διαφορά από τον αντίπαλό του και είναι εξασφαλισμένος. Σύμφωνα με τα ποσοστά της καταμέτρησης που εμφανίζονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Πολιτείας της Φλόριντα, ο Ομπάμα, με ποσοστό 49,85%, κρατά μία βραχεία κεφαλή επί του Ρόμνεϊ, στον οποίον πιστώνεται ένα 49,29%. Σε ψήφους, ο Ομπάμα συγκεντρώνει 4.099.461, μόλις 46.000 περισσότερες από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μαϊάμι Χέραλντ, η καταμέτρηση στην περιφέρεια του Μαϊάμι Ντέιντ δεν επρόκειτο να δώσει πλήρη αποτελέσματα πριν από αργότερα σήμερα.

Για να επανεκλεγεί, ο Ομπάμα χρειαζόταν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του σώματος των εκλεκτόρων, ή τους 270 επί του συνόλου των 538. Σε εθνικό επίπεδο, ο Ομπάμα κέρδισε τον αντίπαλό του με διαφορά 500.000 ως 600.000 ψήφων, ή λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδουν τα δίκτυα CBS και CNN.

Από τη μεριά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ τηλεφώνησε στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του και παραδέχτηκε την ήττα του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο Ρόμνεϊ είπε νωρίς την Τετάρτη στους υποστηρικτές του ότι «μόλις τηλεφώνησα στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να τον συγχαρώ για τη νίκη του». Ο ηττηθείς Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία δήλωσε ότι σε «μία εποχή μεγάλων προκλήσεων για την Αμερική... προσεύχομαι ο πρόεδρος να επιτύχει να καθοδηγήσει το έθνος μας».

«Πιστεύω στην Αμερική. Πιστεύω στον αμερικανικό λαό», είπε ο Ρόμνεϊ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στη Βοστώνη. «Έβαλα υποψηφιότητα γιατί ανησυχώ για την Αμερική. Οι εκλογές τελείωσαν, αλλά οι αρχές μας διαρκούν», πρόσθεσε. Ο ίδιος είπε ότι προσεύχεται για την επιτυχία του Ομπάμα και της χώρας αφού κατά την χθεσινή ημέρα των εκλογών είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι έχει προετοιμάσει μόνο νικητήρια ομιλία. 

«Μακάρι να είχα μπορέσει να εκπληρώσω τις προσδοκίες σας να οδηγήσω τη χώρα σας σε μία νέα κατεύθυνση», είπε ο Ρόμνεϊ προτού ανέβει στη σκηνή μαζί του η σύζυγός του, Αν, η οικογένειά του και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, Πολ Ράιαν. «Αλλά το έθνος επέλεξε άλλον ηγέτη κι έτσι η Αν και εγώ θα συνταχθώ μαζί σας για να προσευχηθούμε θερμά για εκείνον και για αυτό το μεγάλο έθνος».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επικράτησε του Ρόμνεϊ σε μια σειρά από πολιτείες-κλειδιά παρά την αργή οικονομική ανάκαμψη και το επίμονα υψηλό ποσοστό ανεργίας που επισκίασαν την προεκλογική του εκστρατεία. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ο Ομπάμα επανεξελέγη αργά το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα), αλλά η ομάδα του Ρόμνεϊ περίμενε για περισσότερο από μία ώρα μέχρι να συμφωνήσει με το εκλογικό αποτέλεσμα στο Οχάιο.

Ο πολυεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι η επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ θα ανοίξει «την πόρτα σε μια πιο λογική πολιτική». Ο Σόρος, ο οποίος έχει συνεισφέρει σημαντικά στο Δημοκρατικό κόμμα, δήλωσε στο Ρόιτερς: «Χάρηκα πολύ που κέρδισε ο πρόεδρος Ομπάμα. Το αμερικανικό εκλογικό σώμα απέρριψε τις ακραίες θέσεις, ανοίγοντας την πόρτα για μια πιο λογική πολιτική. Ευτυχώς οι εκλεγμένοι Ρεπουμπλικανοί θα γίνουν καλύτεροι εταίροι τα επόμενα χρόνια, πρωτίστως αποφεύγοντας το αποκαλούμενο fiscal cliff (τον δημοσιονομικό γκρεμό)».

«Δημοσιονομικός γκρεμός» χαρακτηρίζεται ο συνδυασμός των περικοπών των δαπανών και της ετήσιας αύξησης των 500 δις δολαρίων στους φόρους που προγραμματίζονται για τις αρχές του επομένου έτους. Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι το fiscal cliff μπορεί να σύρει την αμερικανική οικονομία ξανά σε ύφεση εάν οι αρχές αποτύχουν να δράσουν, κάτι το οποίο θα είχε αρνητικές επιδράσεις παγκοσμίως.

Στο Ουισκόνσιν, οι ψηφοφόροι έγραψαν ιστορία εκλέγοντας την δημοκρατική Τάμι Μπόλντουιν, πρώτη ανοικτά ομοφυλόφιλη αμερικανίδα γερουσιαστή, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Η Τάμι Μπόλντουιν, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων εδώ και δώδεκα χρόνια, επικράτησε του ρεπουμπλικανού Τόμι Τόμσον, πρώην κυβερνήτη του Ουισκόνσιν. Ψηφοφόροι δήλωναν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες ότι οι σεξουαλικές προτιμήσεις της Τάμι Μπόλντουιν δεν αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα στην προεκλογική εκστρατεία.

Την ίδια ώρα, οι ψηφοφόροι στη Μασαχουσέτη εξέλεξαν τον Δημοκρατικό Τζόζεφ Κένεντι ΙΙΙ στο Κογκρέσο, στέλνοντας ένα ακόμα μέλος της πολιτικής δυναστείας στην Ουάσινγκτον. Ο 32χρονος Κένεντι, εγγονός του γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι κέρδισε τον Ρεπουμπλικάνο Σον Μπίελατ. Ο πρώτος Κένεντι που εξελέγη μέλος του Κογκρέσου από τη Μασαχουσέτη ήταν ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1947 σε ηλικία 29 ετών. Για τα επόμενα 64 χρόνια τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας Κένεντι υπηρετούσε τη χώρα του στη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων ή στον Λευκό Οίκο. Η παράδοση αυτή διακόπηκε το 2011 όταν αποσύρθηκε ο Πάτρικ Κένεντι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Ροντ 'Αιλαντ, γιος του γερουσιαστή Εντουαρντ Κένεντι ο οποίος πέθανε το 2009.

Παράλληλα, η Ελίζαμπεθ Ουόρεν επαναφέρει στο Δημοκρατικό Κόμμα την έδρα του Γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, που κάποτε διατηρούσε η εμβληματική προσωπικότητα της παράταξης Τεντ Κένεντι, έπειτα από μία από τις πιο αμφίρροπες μάχες στις χθεσινές εκλογές. Η υποψήφια των Δημοκρατικών επικράτησε του Γερουσιαστή Σκοτ Μπράουν, συγκεντρώνοντας το 53% των ψήφων έναντι του 47%, τρία χρόνια μετά τη νίκη του Μπράουν στις έκτακτες εκλογές για την πλήρωση της έδρας ύστερα από τον θάνατο του Κένεντι.

Η νίκη της ήταν ένα από τα πλέον κρίσιμα αποτελέσματα σε όλη τη χώρα και διέψευσε τις προσδοκίες των Ρεπουμπλικάνων, που φιλοδοξούσαν να αποσπάσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία από τους Δημοκρατικούς. Η επικράτηση του Μπράουν το 2008 έδωσε έναυσμα για την εκλογική ανατροπή του 2010, που στέρησε από τους Δημοκρατικούς τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές. Η τάση αυτή εμφανίζεται σήμερα να αντιστρέφεται με το χθεσινό αποτέλεσμα.

Η νίκη της Ουόρεν, σε συνδυασμό με την επικράτηση των Δημοκρατικών υποψηφίων στη Βιρτζίνια, την Ιντιάνα, το Μέιν, εξασφαλίζει στο κόμμα τους τον έλεγχο της Γερουσίας, μόλο που παραμένουν μακριά από τις 60 έδρες της απόλυτης πλειοψηφίας στο Σώμα (100 έδρες), που είναι αναγκαία ώστε να εξασφαλίζεται η έγκριση κρίσιμων νομοθετημάτων χωρίς τη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης.

Οι ενθουσιώδεις επευφημίες ακολουθούσαν την Ουόρεν, η οποία από τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησε μαζί με τους συνεργάτες της να διασχίζουν τους δρόμους της Βοστόνης για να καλέσουν τους εθελοντές της προεκλογικής της εκστρατείας να σταματήσουν τις προσπάθειές τους να προτρέπουν τους ψηφοφόρους να μεταβούν στις κάλπες την τελευταία στιγμή.

Πραγματικά, οι εργώδεις προσπάθειες κινητοποίησης της τελευταίας στιγμής απέφεραν καρπούς για την Ουόρεν, σε μία αναμέτρηση την οποία οι δημοσκόποι θεωρούσαν χαμένη, ιδίως βάσει των στοιχείων της τελευταίας εβδομάδας. Η Ουόρεν εκφώνησε μία βραχεία ευχαριστήρια ομιλία στο πολυπληθές κύριο προεκλογικό της κέντρο, προτού σπεύσει σε μία παρόμοια εκδήλωση στην άλλη άκρη της πόλης.

Η επανεκλογή Ομπάμα αίρει τα εμπόδια για τους νόμους για την κοινωνική πρόνοια

Η επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ απομακρύνει την πιθανότητα για μία ολική ανάκληση της νομοθεσίας που αφορά τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, αφήνοντας όμως ανοικτά ερωτήματα για το πόσα από τα επιτεύγματα της εσωτερικής του πολιτικής θα εφαρμοστούν καθώς το ενδιαφέρον για τα εγχώρια θέματα στρέφεται στο χρέος και το έλλειμμα.

Το νομοσχέδιο Patient Protection and Affordable Care του 2010, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αναβάθμιση του εύρους 2,8 τρισεκ. Δολαρίων από τη δεκαετία του '60, αποβλέπει στην επέκταση της υγειονομικής κάλυψης περισσότερων των 30 εκατ. Αμερικανών αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2014.

Ο Ρεπουμπλικανός διεκδικητής της προεδρίας Μιτ Ρόμνεϊ είχε υποσχεθεί ότι θα ανακαλούσε το νομοσχέδιο σε περίπτωση εκλογής του, χαρακτηρίζοντάς το μια ιδιαίτερα σπάταλη κυβερνητική δαπάνη παρά το γεγονός ότι οι αρχές του βασίζονται στην νομοθεσία για την υγεία και πρόνοια που είχε υπογράψει ο ίδιος ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης. «Υπάρχει τρόπον τινά μία άμεση παραδοχή ότι ο νόμος αυτός θα παραμείνει σε ισχύ κατά τρόπον ουσιαστικό. Είναι σαν να έχει αρθεί ένα μεγάλο εμπόδιο», είπε ο Κρις Τζένινγκς, πρώην σύμβουλος για την Υγεία του παλαιού δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Μολαταύτα, ο Ομπάμα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αντιδράσεις στο Κογκρέσο. Οι Ρεπουμπλικανοί που διατήρησαν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να πιέσουν, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για τη μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος-οι οποίες ξεκινούν εντός του μηνός-ώστε να υπάρξουν υποχωρήσεις από το νομοσχέδιο για την κοινωνική πρόνοια, περιλαμβανομένων των καθυστερήσεων εφαρμογής και των περικοπών στη σχεδιαζόμενη επέκταση του προγράμματος Medicaid για τους απόρους.

Ωστόσο, η διευθύντρια των πολιτικών υγείας του Bipartisan Policy Center Τζούλι Μπαρνς υποστήριξε πως η χθεσινή νίκη του Ομπάμα θα δώσει περισσότερη ευχέρεια στον πρόεδρο να θέσει τους δικούς του όρους για τις περικοπές στο πρόγραμμα.

Ένα άλλο πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας, το Medicare, θεωρείται γενικά ότι βοήθησε τον Ομπάμα να επανεκλεγεί. Η νίκη του περιλαμβάνει και τις 'αμφίρροπες' Πολιτείες-που θα έγερναν την πλάστιγγα των εκλογών-και για τις οποίες οι αναλυτές προέβλεπαν πως οι υποκινούμενοι από την προσδοκία του Medicare ψηφοφόροι θα έκριναν εν πολλοίς το αποτέλεσμα. Ο κατάλογος αυτός περιελάμβανε το Οχάιο, την Πενσιλβάνια, την Άιοβα, το Νιου Χάμσιρ και τη Νεβάδα.

Ο Ομπάμα και οι υποστηρικτές του είχαν επιτεθεί με σφοδρότητα στις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο Ρόμνεϊ για το Medicare, που θα τροποποιούσαν το δημοφιλές πρόγραμμα επιδομάτων πρόνοιας για τους ηλικιωμένους και τους αναπήρους μετατρέποντάς το σε ένα σύστημα παροχής χρημάτων προκειμένου να επιλέγει ο/η δικαιούχος το δικό του/της σύστημα υγειονομικής κάλυψης. Οι σφυγμομετρήσεις έδειξαν πως οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί απέρριπταν την μεταρρύθμιση αυτή σε ποσοστό δύο προς έναν, αν και είναι δύσκολο να μεταφρασθεί αριθμητικά σε ψήφους η αντίθεση αυτή. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων για το αποτέλεσμα από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα στις χθεσινές εκλογές, οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης καλούσαν την κυβέρνηση Ομπάμα να συνηγορήσει υπέρ της κρατικής στήριξης στο πρόγραμμα Medicare, διαβεβαιώνοντας τους, απρόθυμους εν γένει, κυβερνήτες των Πολιτειών - τη συνεργασία των οποίων επιτάσσουν οι διατάξεις του νόμου - και τους τοπικούς βουλευτές ότι θα μεταγγιστούν 930 εκατ. δολάρια από κρατικά κονδύλια στους καθημαγμένους πολιτειακούς προϋπολογισμούς για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του προγράμματος πρόνοιας.

«Η εγγύηση αυτή είναι κεφαλαιώδης για τους κυβερνήτες, καθώς καλούνται να αποφασίσουν εάν το πρόγραμμα θα πρέπει να καλύψει περισσότερους ενηλίκους χαμηλού εισοδήματος. Είναι συνεπώς κρίσιμο οι επόμενες αποφάσεις για τον προϋπολογισμό να παράσχουν σαφείς διαβεβαιώσεις στους κυβερνήτες ότι οι χρηματοδοτήσεις αυτές θα είναι σταθερές και αμείωτες», υπογράμμισε ο Ρον Πόλακ της οργάνωσης Families USA, η οποία προωθεί το Medicare.

Το πρόγραμμα, που οι Ρεπουμπλικάνοι αποκαλούν Obamacare έχει έως σήμερα επιβιώσει από πλήθος επιθέσεις και έχει παραμένει σχετικώς αλώβητο. Τον περασμένο Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο σε μία ιστορική απόφασή του ενέκρινε την τι; Μεταρρυθμίσεις, αφήνοντας ωστόσο το περιθώριο επιλογής στις εκάστοτε Πολιτείες για το εάν θα εφαρμόσουν το Medicare, χωρίς να χάνουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για άλλες μορφές κοινωνικής πρόνοιας.

Το νομοσχέδιο έχει να αντιμετωπίσει επίσης τις δεκάδες δικαστικές προσφυγές που επιζητούν να ανατραπεί η πρόνοια της κάλυψης από εκκλησιαστικές οργανώσεις της αντισύλληψης για τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες



msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: